Automaat

Automaat rijden is populairder dan ooit! Heb je jezelf wel eens de vraag gesteld waarom veel mensen zelf schakelen? En vind je net als ik ook geen antwoord? Of waarom in 90% tot 95% van alle auto’s in Amerika en Azië al niet meer zelf geschakeld hoeft te worden.

Deze trend waait ook over naar Nederland. In 2017 was 34,3 % van alle nieuw verkochte auto’s al een automaat. Een verdubbeling van het aantal uit 2016.

Meld je nu aan voor automaat rijles!

Een automaat rijbewijs is bijna altijd veel goedkoper omdat je minder rijlessen nodig hebt. Veel mensen zullen het volgende herkennen uit hun rijlessen met een handgeschakelde auto. Schakelen eenmaal aangeleerd, het blijft moeite kosten om het voor elkaar te krijgen. Er zijn namelijk zo veel andere handelingen te verrichten. In een automaat kan je je volledig concentreren op de verkeerstaak. En dus veel vroeger in je rijlessen bezig houden met kijkgedrag en beslissingen nemen. Het is rustiger en je hebt minder aan je hoofd.

Nieuwsbericht:
Brancheorganisatie Bovag en Rai Vereniging zeggen dat de handgeschakelde versnellingsbak in rap tempo uitsterft. Nu de automaat standaard wordt, zullen de meerprijzen die sommige automerken nog hanteren verdwijnen. Voorzitter Steven van Eijck van de Rai: ,,Vanaf 2030 moeten alle nieuwe auto’s emissieloos kunnen rijden en dat zijn allemaal auto’s met een automaat.’’ Vroeger was een automaat bijna altijd duurder dan een schakelbak. Tegenwoordig zijn de prijzen bij veel automerken gelijk en in een enkel geval is het al goedkoper om een automaat te kiezen. Enorm veel automodellen zijn alleen als automaat verkrijgbaar. Denk hierbij aan hybride, elektrische en brandstofcel auto’s. Bij gebruik van deze technieken kan je al niet meer zelf schakelen.

Joop Haast

Bart Haast